Kirurgi og behandlinger

Thomas Ege Nielsen har stor erfaring med operationer i øjenomgivelserne. Ønsker du operation eller en vurdering af, om dine gener kan korrigeres ved en operation, kan du bestille tid til dette. Ventetiden herpå vil typisk være 1-2 uger. Operationerne foregår ambulant og i lokal bedøvelse.

Tunge øjenlåg kan skyldes flere forskellige tilstande. Det mest almindelige er, at øjenlågshuden er blevet slap og ligger ud over øjenvipperne. Denne tilstand kan som regel korrigeres ved at fjerne lidt af huden. Nogle gange buler lidt af fedtet fra øjenhulen frem og medvirker til at øjenlåget fylder endnu mere. Også lidt af dette fedt kan fjernes under operationen. Den næsthyppigste tilstand er, at den muskel der løfter øjenlåget, har tabt sit fæste i øjenlågskanten. Denne tistand kan korrigeres ved at operere musklen på plads igen. Hos nogle er det selve øjenbrynet, der hænger for langt ned. Denne tilstand opereres ved at fjerne lidt af huden umiddelbart over øjenbrynet og derved løfte det. Herudover findes en række medfødte tilstande og medicinske tilstande, som kan give tunge/hængende øjenlåg.

Det nederste øjenlåg kan med tiden blive slapt og danne ”hængekøjefacon”. Ved denne tilstand er der ofte tåreflod og det nederste øjenlåg kan blive irriteret. Der findes flere forskellige mindre operationer, som kan korrigere denne tilstand.

Det nederste øjenlåg kan have en tendens til at vende indad. Dette kan give voldsom irritation af øjet, fordi vipperne kradser ind mod øjet. Øjenlåget kan også vende udad, hvilket kan resultere i rødme, udtørring af slimhinden og øjenirritation. Der findes flere forskellige slags mindre operationer, som kan korrigere disse tilstande, alt efter hvad der er årsagen.

Øjenvipper kan pludselig begynde at vokse i en forkert retning. Hvis de vokser således, at de kradser ind i øjenæblet kan dette give kraftig irritation. Disse kan trækkes ud, men hvis de bliver ved med at komme igen, kan de fjernes permanent, ved at hårsækken bliver destrueret.

Dette skyldes ofte, at underhuden er blevet slap og der dannes en fold øverst på kinden. Denne kan fjernes direkte og efterlader som regel et usynligt ar. Det kan også skyldes, at bindevævet mellem øje og knoglekanten er blevet slapt og at fedtet fra øjenhulen derved buler frem. Dette er en tilstand, som kan være svær at korrigere. Alt efter hvordan det ser ud, kan der strammes op og fjernes lidt fedt, således at bulen bliver mindre.

Vorter og cyster mm. i øjenomgivelserne kan langt oftest fjernes uden at det efterlader ar.

Sjældent kan man få hudkræft på eller tæt på øjenlåget. Den hyppigste form for hudkræft i dette område er meget langsomt voksende og man kan oftest behandle det ved at skære det væk. Dette kan betyde, at man efterfølgende bliver nødt til at rekonstruere øjenlåget, for at få det til at fungere normalt og for at få et tilfredsstillende kosmetisk resultat.